Kako da bezbedno plovite || TEHNONAUTIKA – VOZILA

Ako vas zanima kako da bezbedno plovite ove sezone, ostanite do kraja narednog teksta.

Postoji nešto posebno u plovidbi: iskoristiti snagu vode da pomerite plovilo i posadu. Plovidba, međutim, donosi neka posebna pitanja bezbednosti. Upravo ovom važnom temom smo se pozabavili u narednim redovima.

Bez obzira na veličinu plovila na kojem se nalazite, evo nekoliko bezbednosnih saveta koje treba imati na umu.

Kako da bezbedno plovite – Najpre nabavite sigurnosnu opremu

Jedrenje je uzbudljiva zabava koja omogućava da se upustite u otvorene vode dok osećate povetarac u kosi i uživate u lepoti cele prirode. Međutim, to takođe može biti opasno ako se ne uradi pravilno!

Sigurnosni pojasevi i užad vam mogu pomoći da se izbegne pad u vodu, a oprez može da vam pomogne da izbegnete “bum“. Svaki član posade treba da nosi prsluke za spasavanje – to vam može spasiti život, ali samo ako ga nosite! Novi modeli prsluka za spašavanje su daleko udobniji od onih starih, a neki čak dolaze sa ugrađenim sigurnosnim pojasom i privezom.

Manje jedrilice, one koje većini nautičara pružaju prve vožnje, povećavaju rizik od prevrtanja. Tako da obratite pažnju na tip plovila kojim plovite.

Jedrilice takođe ne mogu “odgovoriti“ tako brzo kao većina motornih čamaca. To znači da planirate skretanja i druge manevre malo promišljenije. Naučite i uvežbajte ovakve postupke na vreme. A kada su vetrovi posebno brzi, biće vam drago ako ste prošli kurs koji uključuje podešavanje jedara pred oluju.

Stavke o kojima morate da vodite računa

Pored pojaseva i prsluka, svetlosno obeležavanje ne bi trebalo zanemariti jer ono služi kao ključni alat za signalizaciju u slučaju opasnosti.

Takođe, pristup osnovnim potrepštinama prve pomoći kao što su zavoji, antiseptičke maramice i sredstva za ublažavanje bolova na dohvat ruke – ne smeju se zanemariti ni na koji način!

Zapamtite, čak ni iskusni nautičari nisu imuni na nesreće na vodi. Stoga je ključno za svakog ko plovi da zna koje korake treba da preduzme u slučaju da nešto pođe po zlu dok je na vodi. Na primer, ako neko padne preko palube – brzo mu bacite plutajući predmet kao što je prsluk za spasavanje ili uređaj za plutanje, a zatim okrenite svoj čamac ka mestu gde je pao u vodu.

Imperativ je da date prioritet sigurnosnim merama i za sebe i za svoju posadu. Ovo uključuje ulaganje u visokokvalitetne prsluke za spašavanje, kolutove, užad i drugu opremu.

kako da bezbedno plovite

Još jedna uobičajena vanredna situacija mogla bi uključiti štetu uzrokovanu slomljenim jarbolima ili opremom; u ovom scenariju trebalo bi da osigurate sva oštećena područja na najbolji mogući način pre nego što se polako vratite ka obali. Ne zaboravite da uvek ostanete mirni tokom ovih situacija kako biste mogli da donesete prave odluke!

Kako da bezbedno plovite – Navigacija i čitanje karte

Ovladavanje navigacijom i čitanjem karata je od suštinskog značaja za svakog ambicioznog jedriličara. Počnite tako što ćete se upoznati sa nautičkim kartama koje prikazuju dubine, struje, kao i opasnosti duž obala. Takođe bi trebalo da naučite kako da tačno tumačite kurseve kompasa dok ih efikasno iscrtavate. Pored toga, stručnost u korišćenju ručnih GPS jedinica će obezbediti tačne podatke o lokaciji plus informacije o brzini koje se mogu pokazati korisnim tokom putovanja na moru. Uz doslednu praksu, plovidba kroz nepoznate vode vremenom postaje lakša.

Ne zaboravite i nošenje operativnog radija na brodu u svakom trenutku, tako da se komunikacija sa drugim plovilima može olakšati, a istovremeno možete pozvati pomoć ako se neočekivano pojavi potreba tokom putovanja.

Dodatna sigurnosna oprema koja će vam biti neophodna

Osim prsluka za spašavanje, drugi dodaci mogu učiniti plovidbu sigurnijom:

  • Sunčane naočare koje blokiraju UV-zrake dodatno štite oči
  • Odeća sa SPF zaštitom štiti vašu kožu i zdravlje
  • Najlonske ili kožne rukavice za jedrenje bez prstiju čine rukovanje konopcima i kablovima lakšim i nežnijim

Bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu prilikom plovidbe! Opremanjem vašeg plovila neophodnom sigurnosnom opremom, možete osigurati bezbedno i prijatno iskustvo na vodi.

Zapamtite, prevencija i spremnost su ključni da celokupna posada na plovilu bude sigurna i zaštićena!

Savremena prodavnica nautičke opreme Tehnonautika može da vam ponudi najveći izbor kvalitetne i sertifikovane sigurnosne i zaštitne opreme.

Budite slobodni da pogledate naš celokupan asortiman opreme za plovila.

Za sve dodatne informacije, možete da nas kontaktirate.

Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours