BMX bicikli – Pro bike – VOZILA

BMX bicikli su popularan segment biciklizma koji jednostavno ne gubi interesovanje tokom godina. BMX je skraćenica od „Bicycle Motocross“. To je vrsta biciklizma koja uključuje izvođenje trikova, trke po zemljanim stazama i vožnju na posebno dizajniranim biciklima koji se razlikuju od tradicionalnih drumskih ili brdskih bicikala. BMX obuhvata različite stilove i discipline, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike i zahteve.

Vrste BMX vožnje:

Trke: BMX trke uključuju kratke, brze trke na zemljanim stazama sa skokovima, rampama i drugim preprekama. Vozači koriste lagane bicikle dizajnirane za brzinu i agilnost. To “lagane” treba uzeti sa rezervom. Jedno su lagani bicikli u Tour de France a drugo je lagani BMX bicikl.
Freestyle: Ovo je najpopularnija disciplina koju možete videti i po gradskim parkovima, a ne samo na takmičenjima. Uključuje izvođenje trikova i vratolomija na različitim površinama kao što su ravno tlo, skejt parkovi ili ulična okruženja.

Freestyle BMX vožnja je dalje podeljena na poddiscipline:

Street: Vožnja i izvođenje trikova na urbanim preprekama kao što su stepenice, šine i platforme. Često se izvodi po gradskim urbanim sredinama, a i gradskim barkovima.
Park: vožnja u skejt parkovima sa rampama, šoljama i drugim strukturama. Smatramo da svaki grad treba da ima skejt i BMX park.
Vertical: Vožnja na vertikalnim rampama ili halfpajpovima, izvođenje trikova u vazduha.
Flat: Izvođenje teških trikova i manevara na ravnoj površini.
Dirt: Uključuje vožnju preko zemljanih rampi i izvođenje trikova u vazduhu. Bicikli su obično robusniji tako da mogu da  podnesu udarce pri skokovima.

Delovi BMX bicikla:

Ram: Obično napravljeni od čelika, hrommoli čelika (oplemenjenog čelika) ili (ređe) aluminijuma, BMX ramovi su kompaktni i izdržljivi.
Točkovi: Generalno, 20″ u prečniku, iako se veličine mogu razlikovati za različite discipline. Postoje veličine 20″, 24″ i 26″.
Gume: Krampon gume za trke na zemljanim stazama; Slik – glatke, bez krampona, deblje gume za freeride i street vožnju.
Kočnice: Često se samo zadnja kočnica koristi u BMX freestyle-u, za više slobode u izvođenju trikova. Trkački BMX bicikli obično imaju i prednje i zadnje kočnice za bolju kontrolu. Specijalni mehanizam dozvoljava okretanje volana 360 stepeni, iako su tu bužiri i sajle koje kod običnih, regularnih bicikala ne dozvoljavaju okretanje volana ceo krug, već do određene tačke levo i određene tačke desno.

Menjač: Kakav menjač? BMX vozači ne veruju u menjače, to je fragile (lomljiva) tehnologija. Što je bicikl jednostavniji, to je dugotrajniji.

 

PEG

Na BMX bajkovima je najčešći i najpoznatiji atribut PEG. Pegovi su stope sa strane na prednjem i zadnjem točku koje služe vozaču za izvođenje trikova.

Kod običnih BMX bicikala, ti pegovi su obično da se još jedan vozač vozi pozadi stojeći na njima. To niste čuli od nas.
Zaštitna oprema:

Oprema

Vozači BMX-a često (bi trebalo) nose zaštitnu opremu, uključujući kacige, štitnike za kolena, štitnike za laktove i rukavice, kako bi sprečili povrede od padova i sudara. Mnogo firmi je specijalizovano za proizvodnju BMX specijalizovane

Istorija i kultura

Poreklo: BMX je nastao kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih u Kaliforniji, inspirisan motokros trkama. Deca su počela da se trkaju sa svojim biciklima po zemljanim stazama i da izvode vratolomije, što je dovelo do razvoja namenskih BMX bicikala i staza.

Poseban uticaj je imao film BMX banditi (BMX bandits) iz 1983. godine sa Nikol Kidman u jednoj od glavnih uloga.

 

Rast

Rast: Sport je brzo rastao u popularnosti, što je dovelo do organizovanih trka, takmičenja i na kraju postao olimpijski sport. BMX trke su debitovale na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.
Kultura: BMX ima živu kulturu koju karakterišu sopstveni stil, terminologija i zajednica. Često se povezuje sa kulturom mladih, kreativnošću i duhom nezavisnosti.

Izbor BMX bicikla
Kada birate BMX bicikl, uzmite u obzir sledeće faktore na osnovu vaših interesovanja:

Stil vožnje: Odredite da li ćete se trkati, izvoditi trikove ili ćete kombinovati oboje.

Veličina rama: Uverite se da veličina rama bicikla odgovara vašoj visini i stilu vožnje. BMX bicikli dolaze u različitim veličinama, a dužina gornje cevi je ključna mera.
Izdržljivost: Potražite bicikl napravljen od visokokvalitetnih materijala koji će izdržati stres vožnje BMX-om.
Komponente: Obratite pažnju na kvalitet komponenti bicikla, kao što su točkovi, gume i kočnice, jer će to uticati na performanse i bezbednost.

BMX biciklizam je dinamičan i uzbudljiv sport koji obuhvata različite stilove i discipline vožnje. Bez obzira da li ste zainteresovani za trke, izvođenje trikova ili samo uživanje u jedinstvenoj kulturi, postoji BMX bicikl i stil koji može da odgovara vašim potrebama. Sa svojom bogatom istorijom i posvećenom zajednicom, BMX nastavlja da inspiriše i oduševljava vozače svih uzrasta širom sveta.

Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours